Wat is het verschil met ogenlaseren tussen LASIK, LASEK en PRK?

Over het algemeen zijn er drie methoden voor het gebruik van laser-oogchirurgie voor het behandelen van patiƫnten met brekingsfouten.

ogen-laten-laseren

1. PRK

Bij het PRK-een type ‘oppervlaktebehandeling’ wordt het epithelium verwijderd, zodat de laser de permanente laag onderaan kan hervormeren. Hierna wordt een contactlens toegepast als een bandage om het epithelium te laten groeien onder de contactlens en het oppervlak van het oog opnieuw op te vullen.

2. Lasek

De LASEK is een andere oppervlaktebehandeling vergelijkbaar met PRK. Het epithelium wordt ook verwijderd, maar in plaats van te weggooien, wordt het gewoon naar de kant geduwd. De permanente laag aan de onderkant wordt dan opnieuw gevormd en het epitheel verhuist terug. Een contactlens wordt opnieuw aangebracht op het oppervlak om het te beschermen, terwijl de nieuwe laag zich opnieuw bevolkt.

3. Lasik

Bij LASIK ogen laseren wordt een dunne flap gemaakt in het epithelium dat doordringt tot net onder het oppervlak van de permanente laag. Dit laat de chirurg een kleine deuropening toe voor het opnieuw vormen van de permanente laag.Door de flap terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie, hoeven alleen de randen van de te genezen. Zo is de hersteltijd van LASIK slechts een fractie van die van LASEK en PRK.

Een nadere blik op brekingschirurgie

LASIK, LASEK en PRK werken allemaal met hun magie door een laser te gebruiken om het weefsel van de hoornvlies te wijzigen (de laag onder het epithelium).

Verwijdering van weefsel uit het hoornvlies leidt niet tot regeneratie van stromweefsel; In tegenstelling tot het verwijderen van epitheliaal weefsel, dat leidt tot hergroei. Daarom kan verwijdering van stromale weefsel resulteren in permanente herschikking van de hoornvlies, en daarmee verandert een de focuskracht.

De behandelingen Lasik en PRK worden uitgevoerd door Visus oogkliniek. Tevens bieden ze ReLEx SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) aan. Dat is op dit moment de meest vooruitstrevende ooglaser methode ter wereld. Laat je ogen laseren bij Visus Oogkliniek

Comments are closed.